Short CV
Michael Grünbart studied Byzantine Studies, Classical Philology and Numismatics at the University of Vienna (1988–1992). In 2000 he received his doctorate from the same university. From 1993 to 2008 he worked as head librarian at the Institute of Byzantine and Modern Greek Studies at Vienna. In 2008 he became professor of Byzantine Studies at the University of Münster and presented his habilitation at the University of Munich. He investigates the relations between the patriarch and the Byzantine emperor as part of the cluster of excellence (“Religion and politics”) and guides a project on strategies of decision-making at the Byzantine court (SFB 1150 “Cultures of Decision-making”) at Münster. In addition he prepares an enterprise on ancient Greek and Byzantine letters. He is elected member of the advisory board of the Mediävistenverband e.V. (2013– ) and acted as evaluator at the Research Foundation – Flanders (FWO, Brussels) (2013–2020). He is chairman of the association of Byzantine studies in Germany (see. www.byzantinistik.de). He regularly teaches at the University of Ioannina, Greece.
Books
Edited volumes
E-journal
Articles
2019, 25–45.
https://www.uni-muenster.de/Byzantinistik/Personen/gruenbart.html
Ο Andrea Babuin γεννήθηκε στο Aviano (PN) της Ιταλίας το 1966, είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Udine (1994) και διδάκτωρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2009), έχει διδάξει προηγουμένως στα Πανεπιστήμια της Ούντινε, Μιλάνο και Βενετία και από το 2014 εργάζεται ως λέκτορας βυζαντινής τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εργάσθηκε σε ερευνητικά προγράμματα του Istituto Italiano di Studi Filosofici της Νεάπολης, της Fondazione Giorgio Cini της Βενετίας και της Università Ca’ Foscari της Βενετίας. Έχει δημοσιεύσει μια σειρά μελετών πάνω στο βυζαντινό ναυτικό, στο βυζαντινό στρατό και τα όπλα του, στη βυζαντινή εικονογραφία, τη βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική και γλυπτική. Βασικά ερευνητικά ενδιαφέροντα του αποτελούν το καθημερινό βίο στο Βυζάντιο, ο βυζαντινός στρατός και η τέχνη της παλαιολόγειας εποχής.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκα στην Αθήνα. Είμαι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κατεύθυνση Αρχαιολογίας. Απέκτησα τον Τίτλο Ειδίκευσης στη Βυζαντινή Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου και υφηγητής του Philipps Universität Marburg.(Γερμανία). Εργάστηκα ως αρχαιολόγος στο Βυζαντινό και Χριστιανό Μουσείο (Αθήνα) για δύο έτ). Δίδαξα αυτόνομα για δύο έτη Χριστιανικής Αρχαιολογία και Ιστορίας της Βυζαντινής Τέχνης στο Philipps Universität Marburg, του οποίου είμαι και υφηγητής από το 2010. Από το 2009 μέχρι σήμερα υπηρετώ ως επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ενδεικτικές δημοσιεύσεις Το Εικονογραφικό Πρόγραμμα του Ιερού Βήματος των Μεσοβυζαντινών Ναών της Ελλάδας (843-1204), Αθήνα 2001. Die Ikonographie der Gleichnisse Jesu in der ostchristlichen Kunst (5.-15. Jh.), Leiden 2010. Parables and Eschatology in Eastern Christian Art, Cahiers Archéologiques 2016 47-58. Discrepancies in copying and searching for a lost model: on three miniatures of the Gospel Džruči II, στο: Λεπέτυμνος Studies in Archeology and Art in Memory of Georgios Gounaris, Θεσσαλονίκη 2018, 547-561.
Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διδακτορική της διατριβή έχει εκδοθεί με τίτλο Οι διπλωματικοί γάμοι στο Βυζάντιο (6ος-12ος αιώνας), Εκδ. Λιβάνη, Αθήνα 2006. Έχει διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Είναι Λέκτορας Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υπήρξε Επιστημονικώς Υπεύθυνη στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις σχέσεις Βυζαντίου και Δύσης, σε ζητήματα διπλωματίας, ιστορίας των λειψάνων, αλλά και σε ζητήματα που άπτονται του σταυροφορικού κινήματος. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά άρθρα.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
Κατάγεται από την Άρτα και είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Βυζαντινή Ιστορία και Διδακτορικό Δίπλωμα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η διδακτορική της διατριβή έχει εκδοθεί με τον τίτλο Ο πόλεμος στον δυτικό ελλαδικό χώρο κατά τον ύστερο Μεσαίωνα (13ος-15ος αι.) [Ε.Ι.Ε./Ι.Β.Ε., Μονογραφίες 8], Αθήνα 2008. Υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ., και έχει εργασθεί σε ερευνητικά προγράμματα τόσο του Ινστιτούτου, όσο και του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα έχει διδάξει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών και το πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.
Είναι Eπίκουρη Kαθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Πρόσφατα υπήρξε Επιστημονικώς Υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος «Προσωπογραφία της Μεσαιωνικής Ηπείρου (4ος -15ος αι.)». Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στην πολεμική και στρατιωτική ιστορία του Βυζαντίου, τη βυζαντινή κοινωνία, τις σχέσεις των βαλκανικών λαών με το Βυζάντιο, την ιστορική γεωγραφία και την τοπική ιστορία. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος Συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά άρθρα.
Είναι μέλος της Ελληνικής Επιτροπής της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών και της Εταιρείας Έρευνας των σχέσεων Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού με τη Δύση. Παράλληλα συμμετέχει στην Ακαδημαϊκή Εταιρεία Άρτας, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς».
Διδασκόμενα μαθήματα (Ακαδημαϊκό έτος 2022-23)
Ερευνητικά προγράμματα