1. Στο Π.Μ.Σ «Βυζαντινές Σπουδές» γίνονται δεκτοί κάτοχοι του πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής συναφούς ή συγγενούς γνωστικού αντικειμένου με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., κατά τα οριζόμενα από το άρθρο 1, του ν. 4485/2017. Πτυχιούχοι μη συγγενών Τμημάτων γίνονται δεκτοί με την επιπλέον υποχρέωση κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν επιτυχώς σε δυο μαθή ματα της κατεύθυνσής τους και ένα της άλλης, τα οποία θα τους ορίζονται από τη Σ.Ε.
2. Η εισαγωγή μεταπτυχιακών φοιτητών στο Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται με προκήρυξη συγκεκριμένου αριθμού θέσεων, όπως αυτές ορίζονται στην επόμενη παράγραφο. Η απόφαση για την προκήρυξη νέων θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών λαμβάνεται σε συνεδρία της Συνέλευσης του Τμήματος κατά το μήνα Ιούνιο κάθε έτους. Οι εισαγωγικές εξετάσεις διενεργούνται κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου κάθε έτους.
3. Η κατανομή των θέσεων εισακτέων ανά κατεύθυνση, κατά μέγιστον έχει ως εξής:
Κατεύθυνση Βυζαντινής Ιστορίας: Δέκα (10) θέσεις.
Κατεύθυνση Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης: Δέκα (10) θέσεις.
4. Το Τμήμα δημοσιεύει προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων Π.Μ.Σ. κάθε χρόνο.
5. Η επιλογή των εισακτέων στο Π.Μ.Σ. γίνεται από επιτροπή Καθηγητών που συγκροτείται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος έπειτα από πρόταση της Σ.Ε. Ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από την Συνέλευση του Τμήματος.
6. Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση αίτησης υποψηφιότητας, είναι, κατ’ ελάχιστη απαίτηση, ο βαθμός πτυχίου «Λίαν Καλώς» ή τουλάχιστον μέσος όρος βαθμών μαθημάτων Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Βυζαντινής Φιλολογίας «Λίαν Καλώς» (6,50) καθώς και πτυχίο ή γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Β2. Για την επιλογή συνεκτιμώνται εκτός της γραπτής εξέτασης, η βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ., η γνώση και άλλων ξένων γλωσσών καθώς και η σχετική ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υποψηφίου.
7. Οι υποψήφιοι για ένταξη στο Π.Μ.Σ. πρέπει εντός προθεσμίας τριάντα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία δημοσιοποίησης της προκήρυξης, να καταθέσουν σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Τμήματος. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από:
α. Βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου (το οποίο θα περιλαμβάνει και ενδελεχή αυτό-αξιολόγηση του ενδιαφέροντος του υποψηφίου για το Π.Μ.Σ, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που τεκμηριώνει επιστημονικές δραστηριότητες του υποψηφίου).
β. Αντίγραφα πτυχίων (περιλαμβάνεται και πτυχίο ξένης γλώσσας σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο)και αναγνώριση ισοτιμίας (σε περίπτωση που το πτυχίο χορηγήθηκε από ομοταγές ίδρυμα του εξωτερικού).
γ. Αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας.
δ. Φωτοτυπία ταυτότητας.
8. Η αξιολόγηση των υποψηφίων στις δυο κατευθύνσεις θα πραγματοποιείται με:
α. Γραπτές εξετάσεις στη Βυζαντινή Ιστορία για την κατεύθυνση Βυζαντινή Ιστορία και στη Βυζαντινή Αρχαιολογία για την κατεύθυνση Βυζαντινή Αρχαιολογία και Τέχνη καθώς και προφορική εξέταση σε ξενόγλωσσο κείμενο συναφές ως προς το γνωστικό αντικείμενο της κατεύθυνσης, το οποίο θα αξιολογείται επιτυχώς ή όχι.
β. Προφορική συνέντευξη.
Οι ενότητες και οι επιστημονικοί χώροι, στους οποίους θα εξετάζονται οι υποψήφιοι θα ανακοινώνονται κάθε Ακαδημαϊκό Έτος με την προκήρυξη των θέσεων.
9. Η επιλογή των Μεταπτυχιακών φοιτητών και στις δυο κατευθύνσεις θα γίνεται με συνεκτίμηση των ακό λουθων κριτηρίων, ποσοστιαία:
α. Γραπτές εξετάσεις 50%
β. Προφορική συνέντευξη 10%
γ. Βαθμός πτυχίου 20%
δ. Βαθμολογία στα μαθήματα που είναι σχετικά με το γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ. 20%
10. Τις εισαγωγικές εξετάσεις του Π.Μ.Σ. διοργανώνει Επιτροπή Εξετάσεων, η οποία συγκροτείται επί τούτου από τη Συνέλευση του Τμήματος μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.. Η τελική επιλογή των υποψηφίων εγκρίνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος μετά από εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ.